Voedseltransitie in zuid west Drenthe

Met het Aarde Collectief geven we een voorbeeld hoe de landbouw- en voedseltransitie praktisch vorm kan krijgen. Liefde, vertrouwen en een gelijkwaardige samenwerking tussen de aarde, de vrije ondernemer en de lokale gemeenschap staan aan de basis van de manier waarop wij de fysieke percelen rond de boerderij vorm zullen geven. Een voormalige boerderij vormen wij om naar een biodivers eetbaar landschap op basis van permacultuur principes.
land bij boerderij eesveen

Diverse kleinschalige landbouw alternatieven

We onderzoeken de behoeftes van het land om te komen tot een passende inrichting. Op veel plekken groeit enkel gras, met weinig kruiden. Op de laagst gelegen plekken komen diepere poelen om overtollig water op te vangen. Tussen de poelen wordt een structuur met verhoogde bedden en wadi's gemaakt. Vocht heeft zo optimaal de gelegenheid in de bodem te trekken en vrij te komen bij droogte. De verhoogde bedden creëren ruimte voor vrucht- en notenbomen, struiken, kruiden, eetbare paddenstoelen en bloemen.

Op deze manier wordt er enorm veel habitat voor biodiversiteit gecreëerd: een gevarieerd eetbaar landschap waar de bijen, vlinders, wormen, padden, vogels en vele andere dieren hun rol in de natuur weer volop kunnen spelen.

Het Aarde Collectief heeft aanvullende financiele steun nodig. Help jij mee de aankoop mogelijk te maken en de Aarde zich vrij van schuld te laten ontwikkelen? Lees meer hierover op de pagina donatie en leningen.